Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er met de bomen als het gebruik van het Schone Lucht-label wordt beëindigd?

De missie van Viridi Air is het creëren van schone lucht in Nederland. Als u besluit om te stoppen met het label zullen wij die bomen daarom niet kappen.

Hoe lang blijft een geplante boom staan? Wordt er gekapt?

Minimaal 30-50 jaar. Er wordt gedurende die termijn niet gekapt.

Wat als een boom ziek wordt?

Om ziektes te voorkomen streeft Viridi Air naar bossen met een mix van verschillende type naald- en loofbomen. Mono culturen zijn te risicovol. Als een boom ziek wordt of afsterft (het blijft natuur!) dan wordt daarvoor in de plaats op dezelfde of een andere locatie een nieuwe boom geplant. Bij bepaalde ziektes moeten meerdere bomen ter preventie ook gekapt worden.

Krijgen wij subsidies of fiscaal voordeel?

Momenteel kunnen bedrijven géén subsidie krijgen of een fiscaal voordeel voor het planten van luchtzuiverende bomen. Viridi Air probeert via de overheid hier in de toekomst wel ruimte voor te krijgen.

Welke bomen plant Viridi Air

Viridi Air plant een mix van naald- en loofbomen. Als naaldboom wordt bijvoorbeeld een conifeer of grove den geplant en als loofboom de esdoorn, vogelkers of berk.

Wie controleert en certificeert het Schone Lucht-label van Viridi Air?

In Nederland worden veel keurmerken en labels door externe controle in de gaten gehouden. Viridi Air gaat dit anders doen om efficiënter te kunnen werken en bovendien minder afhankelijk te zijn van externe partijen. Op die manier kan Viridi Air altijd flexibel zijn en snel reageren op wensen uit de markt. Het Schone Lucht-label is een 100% transparant en controleerbaar label: hoe garandeert Viridi Air dat?

Alle luchtzuiverende bosgebieden die Viridi Air in Nederland aanlegt worden op een plattegrond vastgelegd. Deze plattegrond wordt tezamen met het door ons uitgegeven Schone Lucht-certificaat overhandigd. Op de plattegrond van het perceel wordt exact gemarkeerd waar alle bomen zijn geplant. Ook degene die zijn toegewezen aan uw bedrijf.

Uiteraard heeft Viridi Air op de website een plattegrond staan van alle bedrijven/bomen die meedoen. Indien een boom weg zou moeten door afsterving, ziekte (het blijft ‘natuur’ natuurlijk), brand of wat voor reden dan ook. Dan vervangt Viridi Air op hetzelfde perceel of in een ander project die bomen. Dat betekent dan wel dat uw certificaat + plattegrond aangepast gaat worden. Met behulp van het certificaat + plattegrond is dus altijd inzichtelijk waar de bomen staan van een bedrijf. Uiteraard mag u zelf met ons op locatie komen kijken. Wij vinden dit controle systeem 100% transparant en betrouwbaar, wat vindt u hiervan?

Het is dus mogelijk om op locatie te gaan kijken hoe het met uw bomen gaat. Het spreekt voor zich dat bij de aanplant u van harte uitgenodigd bent! Mocht u gedurende het jaar een bezoekje willen doen, dan is dat uiteraard ook mogelijk.

Door deze 100% transparantie is alles controleerbaar. Het Schone Lucht-label wordt daarom niet door een externe partij gecontroleerd. Klanten van Viridi Air kunnen, indien gewenst, alles zelf controleren met plattegrond, certificaat en in de bosgebieden.